Så sjov kan H.C. Andersen altså være

Mungo Park i Allerød spiller lige nu en forestilling, der foregår på verdens kedeligste folkebibliotek. Her leger de tre bibliotekarer, Karen, Leffe og Peder eventyr – og det går heldigvis ud over H.C. Andersen. 

Det er ikke ligefrem fordi H.C. Andersen har været en af de store litterære ledestjerner i mit liv. Tværtimod. Efter barndom og skole og den obligatoriske gennemgang og læsning af et par eventyr, er det kun sjældent, jeg har taget digteren op igen.

Måske derfor er jeg så begejstret for instruktøren Heinrich Christensens forestilling “H.C. Andersens samlede eventyr” på Mungo Park i Allerød. Fordi den lige giver mig et brush up på alle 156 eventyr – og det på kun 100 minutter. Men også fordi den nærmest bevægende giver en skitse af mennesket og manden  H.C. Andersen, midt i al galskab og munter uhøjtidelighed.

600Peder (Jonas Munck Hansen) i en syret, nærmest drømmeagtig udgave af eventyret om “De røde sko”. (Foto: Mikkel Russel / PR)

Jeg dryssede 5 stjerner over den i Berlingske og blandt andet disse ord:

Heinrich Christensens sprudlende og nærmest anarkistiske tilgang til klassikeren og kulturarven er lige det, der skal til for at få H.C. Andersen ud fra den krog, han blev trængt op i efter 2005. Her folder han sig ud som grim ælling, smuk svane, forsmået elsker, geni, krukke, loyal ven. Alle 156 eventyr bliver nævnt, diskuteret og nogle får en befriende turbogennemspilning, der overraskende godt rammer dybden og livsbrutaliteten i teksterne, frisker dem op og lader dem træde ind i en helt moderne kontekst. Hvor Lille Claus selvfølgelig ringer til ”Mads og Monopolet” for at spørge, om det var okay at slå Store Claus ihjel? Og hvor (bibliotekaren) Karen laver en frådende feministiske, afsindigt underholdende analyser af eventyrene om ”Tommelise”, hvor hun slår hårdt ned på, at en prins på en størrelse med en cocktailpølse giver Tommelise navn efter sin egen smag.

Det er det ”H.C. Andersens samlede eventyr kan”: være sjov og alvorlig på samme tid. Den kan vende bunden i vejret på H.C. Andersen, fordi den har en kærlighed til den gamle, geniale krukke, og fordi den har gjort sig den umage også at læse eventyrerne. Og helt bevægende får den skabt et portræt af en digter, der længes efter at blive set som kunstner, men også som menneske og mand – uden det sidste nogensinde lykkes.

Amanda Collin, Nicolai Jandorf og Jonas Munck Hansen lægger ud som klicheer over bibliotekaren, men i mødet med litteraturen foldes ukendte sider ud hos dem.

På den måde er der bag Heinrich Christensens frække og festlige farce en ligeså alvorlig hyldest til litteraturen og kunsten og det, den kan forløse i os som mennesker. Når vi lukker den ind i vores liv.”

I kan læse hele anmeldelsen her

“H.C. Andersens samlede eventyr” spiller på Mungo Park i Allerød nu og indtil – ja, det plejer at være indtil forestillingen er løbet ud for publikummere. Hvilket sikkert vil vare flere år. Forhåbentlig sendes den på turné også, for den kan ubetinget ses af både voksne og unge.

D601  Den dominerende bibliotekar Karen (Amanda Collin) er længe om at overgive sig til legen, og eventyret om “Den grimme ælling” overbeviser hende ikke om, at man kan behandle klassikeren på den måde. Men så giver hun ellers los… (Foto: Mikkel Russel / PR)   

Skriv en kommentar